IJsbarbaar wint de Prijs voor de Jonge Jury 2013 !

Rob Ruggenberg krijgt de Prijs van de Jonge Jury

StarIJsbarbaar heeft de Prijs voor de Jonge Jury 2013 gewonnen. Rob Ruggenberg kreeg de prijs uitgereikt
op 17 april in een bomvol Circustheater in Scheveningen (foto's Sjoerd van der Hucht)

Jonge Jurydag ScheveningenMaar liefst twaalfhonderd jongeren uit het hele land waren naar Scheveningen gekomen om daar de Dag van de Jonge Jury te vieren.

Rob kreeg de bokaal uitgereikt door Sterre, Ella, Florine, Wouter en Len, leerlingen van het Bataafs Lyceum uit Hengelo, die ook een coole rap brachten.

Beste jeugdboek

IJsbarbaar is hiermee gekozen tot beste jeugdboek uit 2011 voor de categorie van 12 tot 16 jaar. In totaal brachten zevenduizend jongeren een stem uit op hun favoriete boek.

Hoeveel stemmen er naar IJsbarbaar gingen is niet bekend. Volgens een woordvoerder kreeg het boek ‘overtuigend’ meer stemmen dan de andere genomineerden Caja Cazemier, Maren Stoffels, Mel Wallis de Vries en Daniëlle Bakhuis.

Het is de eerste keer dat een man met de Prijs van de Jonge Jury naar huis gaat. In de afgelopen veertien jaar waren het steeds vrouwelijke schrijvers die met die eer gingen strijken, zoals Francien Oomen, J.K. Rowling en Carry Slee. Het is ook voor het eerst dat een historische roman wint.

Bovendien was het voor het eerst dat de jongeren een boek kozen dat ook door een volwassenenjury is bekroond: in 2012 gaf de Griffeljury IJsbarbaar een Vlag en Wimpel.